Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovala dženazi u Vlasenici

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je klanjana 18. kolektivna dženaza, a na 30. godišnjicu zločina nad Bošnjacima u kabur je spušten Ismet Dedić. Dženazi je danas prisustvovala i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Irfanom Halilagićem.

Vlasenica dzenaza 23 04 2022Uz premijera Halilagića delegaciju Vlade su činili ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović i ministar privrede Edin Duraković.

Poslije 30 godina još uvijek se traga za stotinama nevinih žrtava, a svjedoci tih događanja i dalje kriju informacije o lokacijama masovnih grobnica. S tim u vezi, ovom prilikom premijer Halilagić je kazao da je, sagledavajući patnju podrinjskog naroda neshvatljivo kako i danas, nakon 30 godina, neko može svake godine gledati posljedice te tragedije i dalje šuteći, krijući i opravdavajući zločince koji su tu tragediju prouzročili.

„Naša obaveza je da njegujemo kulturu sjećanja, da izučavamo, bilježimo i ponavljamo sve ono što se desilo, kako se takve tragedije više nikada ne bi ponovile", riječi su premijera Halilagića.


Podsjetimo, u Vlasenici je u proljeće i ljeto 1992. godine ubijeno oko 2.500 Bošnjaka. Za monstruozne zločin pravomoćno osuđeni su Dragan Nikolić, Predrag Bastah i Goran Višković. U Sudu Bosne i Hercegovine trenutno se vodi postupak protiv više osoba optuženih za zločine u Vlasenici.

Današnji dženaza namaz predvodio je tuzlanski muftija dr. Vahid ef. Fazlović, koji je istakao kako u Vlasenici postoji još uvijek jak otpor istini.

„Dolazimo ovdje uvijek sa teškim pitanjem. To pitanje je sve teže i teže kako vrijeme prolazi. Kako je moguće da se još uvijek oni koji su počinili zločin suprotstavljaju istini, suprotstavljaju svim civilizacijskim normama", rekao je muftija tuzlanski dr. Vahid ef. Fazlović.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15