Premijer Hodžić i Ambasadorica Francuske u BiH, Nj.E. Christine Toudic usaglasili saradnju u oblasti kulture i ekonomije

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić sastao se danas sa Ambasadoricom Francuske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Christine Toudic i saradnicima, a ovom prilikom je razgovarano o dosadašnjoj saradnji Tuzlanskog kantona i Francuske, te o kulturnoj i ekonomskoj saradnji u narednom periodu.

sastanak s ambasadoricom francuskePremijer Hodžić se zahvalio Francuskoj na dosadašnjoj pomoći Bosni i Hercegovini, te je upoznao sa dosadašnjim radom Vlade TK u ovom mandatu, ističući aktivnosti u pogledu donošenja seta zakonskih rješenja, koja se odnose na suzbijanje korupcije, napomenuvši i Strategiju za borbu protiv korupcije, koja je primjer drugim kantonima u FBiH.

„Dolazak NJ.E. Ambasadorice Toudic smatramo prijateljskom gestom i nadamo se da će ovaj susret učvrstiti prijateljstvo između naše dvije države, te da ćemo snažno surađivati u oblastima koje su danas bile tema razgovora", kazao je premijer Hodžić.

„Današnji susret bio je podijeljen na nekoliko tema u kojima smo saglasni da možemo snažno sarađivati. Riječ je o kulturnoj saradnji, saradnji na polju obrazovanja, naročito promociji francuskog jezika, pa sve do projekata ekonomske saradnje, koje ćemo pokušati realizovati preko potencijalnih sporazuma s određenim regijama u Francuskoj putem kojih ćemo konkurirati na EU fondove, kroz projekte regionalne saradnje", zaključio je premijer Hodžić.

Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Christine Toudic ocijenila je, da je sastanak u Vladi TK danas bio produktivan, izrazivši zadovoljstvo dogovorenom saradnjom s ovom Vladom.

„Imamo istu viziju u pogledu saradnje, koja se odnosi na kulturu i ekonomiju. Pokušat ćemo vratiti francuski jezik u škole, ovo je prvi put da me vidite, ali sigurno je da ćemo se susresti i u narednom periodu, uspostavili smo dugu listu stvari na kojima možemo raditi i koju ćemo nastojati realizovati" naglasila je ambasadorica Toudic ustvrdivši da je kultura značajna za ekonomski razvoj, te da poznavanje francuskog jezika predstavlja šansu za mlade,

Sastanku su također prisustvovali Emilie Riviere, prva sekretarica Ambasade Francuske i BiH, Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i saradnju u Ambasadi Francuske u BiH, te ministar za kulturu, sport i mlade TK, Zlatan Muratović.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15