Početne pripreme za narednu naučnu konferenciju o Srebrenici

Nakon uspješno realizirane međunarodne naučne konferencije pod nazivom „Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995‒2020: Uzroci, razmjere i posljedice", koja je prošle godine održana u Sarajevu, današnjim sastankom u Uredu premijera TK počele su pripreme za održavanje naredne konferencije koja je planirana za oktobar 2022. godine.

Konferencija Srebrenica 23 09 2021„Imajući u vidu da je prva konferencija održana u Sarajevu, slijedeća konferencija planirano je da bude održana u Tuzli. Iduća naučna konferencija treba da po prvi puta o Srebrenici govori iz novog aspekta, iz aspekta posljedica, ali i budućnosti Srebrenice, te perspektiva daljeg društveno – ekonomsko – privrednog razvoja", kazao je direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Rasim Muratović.

„Prošlogodišnja konferencija bila je grandiozan skup koji je okupio najznačajnije osobe u ovoj oblasti u regionu i kao rezultat koje su Univerzitet u Sarajevu, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu i Univerzitet u Tuzli objavili izuzetno značajan zbornik naučnih radova", kazao je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, te dodao da će Vlada sigurno u okviru svojih mogućnosti podržati održavanje konferencije iduće godine.

„Trenutno smo u vremenu pripreme Budžeta TK za narednu godinu i ovo je pravo vrijeme da dobijemo ovakav input, a kako bismo prilikom izrade Budžeta sagledali naše mogućnosti i pokušali iznaći sredstva da pomognemo održavanje ovog projekta", kazao je premijer Hodžić.

Kako je danas rečeno, druga konferencija je planirano da bude posvećena Srebrenici i njenom razvoju. Kroz studije slučaja razgovaralo bi se o demografskom i ekonomskom razvoju, međunarodnim odnosima, te izgradnji povjerenja na srebreničkom području. Kao priprema za Konferenciju planira se da već početkom iduće godine budu urađene studije slučaja, kako bi bile spremne za pripremu i organizaciju konferencije u oktobru.

Na današnjem sastanku bilo je govora i o sastavu Organizacionog i Naučnog odbora Konferencije.

Uz premijera Hodžića, današnjem sastanku prisustvovali su i ministar finansija Vedran Lakić i ministar kulture, sporta i mladih Zlatan Muratović.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15