Transparentnost u javnim nabavkama u fokusu sastanka premijera TK, Kadrije Hodžića i predstavnika USAID-a u BiH

Na današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona, Kadrije Hodžića sa predstavnicima USAID-a u BiH usaglašeni su isti ciljevi u pogledu transparentnosti rada javne uprave i antikorupcijskih aktivnosti, a težište sastanka bio je USAID-ov projekat E-uprava.

12082021-sastanak s predstavnicima USAID-aDirektor USAID-ovog projekta E-uprave, Emir Ramadanović i tehnički voditelj aktivnosti istog projekta, Goran Kučera prezentirali su projekat E-uprave, putem kojeg USAID pomaže Bosni i Hercegovini da unaprijedi transparentnost u postupcima, koji se vode u nadležnim organima, a čiji je fokus na digitalizaciji. Unaprjeđenje transparentnosti u javnim nabavkama, kako bi se odgovornije i efikasnije trošila javna sredstva a samim time osnažila transparentnost javne uprave bila je ključna tema sastanka.

„S obzirom na opredjeljenje Vlade TK da provodi princip transparentnosti djelovanja i upotrebe javnih resursa, USAID-ov projekat E-uprave na najbolji način može operacionalizirati takvu namjeru", ustvrdio je premijer TK, Kadrija Hodžić. Izrazio je interesovanje za brzo uvođenje informatičkog sistema za centralizovanje javnih nabavki, što uključuje i obuku službenika u korištenju ovakvih informatičkih paketa.
„Raduje nas da smo od USAID-a uvršteni u pilot projekat, koji se primjenjuje u četiri odabrana kantona u FBiH", poručio je premijer Hodžić, zahvalivši se USAID-u na dosadašnjoj podršci i što je prepoznao Vladu TK kao iskrenog partnera.

Istaknuto je da će USAID podržati domaće vlasti da usvoje korištenje elektronskog potpisa i pečata kroz razne legislative u predstojećem periodu.
Direktor USAID-ovog projekta E-uprave, Emir Ramadanović zahvalio se Kantonalnom premijeru na izraženoj spremnosti za antikorupcijsku borbu, a samim time i transparentnosti rada javne uprave. Pohvalivši dosadašnju saradnju s Vladom TK, istaknuo je i dobru saradnju s Uredom za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija TK, Vedran Lakić, savjetnica premijera TK, Fatima Mehmedović i sekretar Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa, Zdenka Marjanović.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna