Obraćamo vam se ispred centra za društvena istraživanja "Global Analitika" iz Sarajeva, a vezano za aktuelni društveni problem-maloljetničke delinkvencije i vršnjačkog nasilja

Vaše ime i prezime: Anesa Agović - Udruženje za društveno istraživanje "Global Analitika"
Vaša pitanje:

Poštovani,

Obraćamo vam se ispred centra za društvena istraživanja "Global Analitika" iz Sarajeva, a vezano za aktuelni društveni problem-maloljetničke delinkvencije i vršnjačkog nasilja. Stručnjaci angažovani u "Global Analitika" (psiholozi, sociolozi, kriminolozi) imaju dugogodišnje stručno, istraživačko i naučno iskustvo u oblasti svih vrsta društvenih destrukcija,
posebno nasilja. Kao odgovor na postojanje maloljetničke delinkvencije i vršnjačkog nasilja u BiH, sistemski smo istraživali i pratili problematiku maloljetničke delinkvencije u BiH tokom 2015. godine. Prikupljeni su korisni podaci na osnovu kojih smo uradili sveobuhvatan i interdisciplinarni projekat koji se primarno odnosi na prevenciju maloljetničke delinkvencije. Na žalost, posljednji tragični događaj je još više istakao značaj prevencije i ukazao na neophodnost uključenja svih aktera društva, kako bi bio smanjen rizik od tragičnih posljedica maloljetničkog delinkvencije i vršnjačkog nasilja ili da bi bile izbjegnute slične situacije u budućnosti.

 

Glavni cilj našeg projekta nazvanog "Prepoznaj nasilje i reaguj" je dodatno informisati i osvijestiti učenike o vršnjačkom nasilju, o prepoznavanju nasilja među vršnjacima i vršnjakinjama, te načinima kako preventivno djelovati na vršnjačko nasilje. Realizacijom ovog projekta želimo obnoviti i proširiti stečena znanja nastavnog osoblja da prepoznaju rane pokazatelje i promjene u ponašanju maloljetnika.

Provođenjem projekta "Prepoznaj nasilje i reaguj" u školama očekuje se da mladi razumiju koja su to neprihvatljiva društvena ponašanja za maloljetnike, što će pomoći poboljšanju komunikacije djece sa roditeljima i nastavnicima, te kako reagovati kada primjete isto.

U prilici smo da vam ponudimo realizaciju navedenog projekta na području Tuzlanskog kantona, projekat bi realizovali u 3 faze, (istraživačka, informativno-edukativna i interaktivna) sa akcentom na direktnom radu sa djecom u osnovnim školama. U sklopu projekta predvidjeli smo i radionice za nastavno osoblje, za pripadnike MUP-a i sudskih institucija, kao i za
uposlenike centara za socijalni rad. Nakon realizacije projekta biti će urađena evaluacija kao i prijedlog mjera, te će vam biti dostavljeni kroz izvještaj.

O načinu realizacije projekta, periodu trajanja istoga i ostalim stručnim i tehničkim detaljima dogovorili bi se nakon prihvatanja našeg prijedloga, sa vaše strane.

Za sve dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate putem e-maila ili na broj telefona. Uz napomenu da smo spremni uputiti projektni tim na l/m da vas prethodno upoznamo sa našim projektom, idejom, nosiocima projekta, planom rada i ciljevima.

Sarajevo, 18.01.2016.godine,

Anesa Agović
Predsjednica Udruženja "Global Analitika"

 

Odgovor:

Poštovana,

Da bi Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK moglo dati odobrenje za implementaciju Vašeg projekta "Prepoznaj nasilje i reaguj" potrebno je da Ministarstvu dostavite projekat, na koji Pedagoški zavod TK treba da da stručno mišljenje, koje ministarstvo uzima u obzir pri odobravanju implementacije.

 

 

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15