SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Potaknuto pritužbama građana iznesenih u javnosti Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona je u saradnji sa UG "Klub potrošača" Tuzla, 25.01.2012.godine organizavalo Javnu raspravu na temu "Sklapanje "uličnih ugovora", zamke i zloupotrebe prava potrošača". Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici:- tri telekom opratera sa najznačajnijim učešćem na tržištu (BH Telekom, M:tel, Eronet),
- Pravnog fakulteta u Tuzli, - Ombudsmana za zaštitu prava potrošača,
- Ministarstva industrije ,energetike i rudarastva, - Kantonalne uprave za inspekcijske poslove,
- Inspekcija općine Tuzla, te mnogobrojni mediji.

Nakon rasprave nedvojbeno je utvrđeno da su primjedbe građana na tzv. uličnu prodaju telecom usluga protivne nizu zakonskih propisa koji regulišu oblast trgovine, oglašavanja, zaštite potrošača, te su pozvane sve nadležne institucije da preduzmu odgovarajuće mjere prema subjektima koji na ovakav način vrše prodaju svojih usluga.
Istovremeno, saopštenjem za javnost, Ministarstvo je pozvalo oštećene građane da se obrate Ministarstvu ili direkto Instituciji obdusmana za zaštitu potrošača, kako bi se mogla uputiti kolektivna tužba protiv neodgovornih privrednih subjekata koji na neprimjeren, agresivan i u dobrom dijelu nezakonit način nude i zaključuju pretplatničke ugovore na mobilnu telefoniju.
Kao rezultat svih aktivnosti, dana 17.12.2012.godine dobili smo obavijest od Institucije obdusmana za zaštitu potrošača u BiH da je ova institucija nadležnom sudu podnijela tužbu protiv JP Hrvatske telekomunikacije dd Mostar, HT Eronet Mostar i istom pokrenula postupak radi prestanka provođenja aktivnosti suprotnih potrošačkoj legislativi u postupku raskida ugovora. Molimo Vas da širu javnost upoznate sa ovim dešavanjima, kako bi smo kod građana pojačali svijest o važnosti dobre informiranosti, kao i o mogućnostima institucija koje kao zadatak imaju zaštitu građana BiH od svakog oblika zloupotrebe građanskih prava i sloboda.

Prilog:

20122012 MTTS.v

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15