"UNAPREĐENJE NIVOA BEZBIJEDNOSTI DJECE I PJEŠAKA U ŠKOLSKIM ZONAMA"

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK je, sa ciljem informisanja građana na području TK, organizovalo današnju konferenciju za medije.

Povod za sazivanje konferencije bio je početak implementacije projekta "Unapređenje nivoa bezbjednosti djece i pješaka u školskim zonama".

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, je sa ciljem povećanja nivoa bezbijednosti djece u saobraćaju, a naročito đaka koji svakodnevno koriste saobraćajnice kako bi išli u školu, pokrenulo projekat za dodatno obilježavanje mreže cesta koje prolaze u neposrednoj blizini škola i školskih dvorišta u vrijednosti od cca 25.000,00 KM.

17122012 MTTS znakovi.v

U skladu sa tim ministarstvo je donijelo Odluku da je neophodno izvršiti dodatno upozoravanje vozača na nailazak na obilježene pješačke prelaze ispred školskih objekata i pješake koji se kreću uz kolovoz puta kako bi došli do školskih objekata koji se nalaze neposredno uz magistralne i regionalne putne pravce te gradske ulice na području Tuzlanskog kantona koje imaju pojačan intenzitet saobraćaja, te je u prvoj fazi projekta planirano obilježavanje 37 škola na području Tuzlanskog kantona.

Dodatno obilježavanje će se izvršiti postavljanjem vertikalne saobraćajne signalizacije, znakova opasnosti ( I-19 " obilježen pješački prelaz" i I-20 "djeca na cesti" ) i znakom izričite naredbe ( II-34 "ograničenje brzine") na tablama sa fluorescentnom podlogom žute boje dimenzija 700/1500 mm; 750/1000 mm i 750/750 mm u zavisnosti od broja znakova koji bi bili postavljeni na tablama (jedan znak; znak i dopunska tabla ili dva znaka).

U realizaciji navedenog projekta osim Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK odnosno Direkcije cesta Tuzla kao upravitelja na mreži regionalnih cesta na području Tuzlanskog kantona aktivno učešće kroz sufinansiranje projekta uzela je i Općina Tuzla.


Odjeljenje za informisanje

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15