purpose-built to be mounted on cars and planes dashboards. Doxa SUBs also feature the companys patented no-decompression dive table bezel. Given the 44mm bulk of the Mission 31 SUB, rolex fake imitation rolex replica Audemars Piguet watches making this the fifth difference between the two watches. The chronographs on the watch are also reversed and it seems that they have completely different markings in some parts. wigs Replique Montre Rolex Replica The seventh difference is given by the hour markings that are designed as double lines on the original watch but are only shown as a single line for each hour on the replica watch. On the top of the watch.

Web stranica Vlade TK - Upitna veza istjecanja amonijaka i jučerašnje zagađenosti zraka u Lukavcu

Upitna veza istjecanja amonijaka i jučerašnje zagađenosti zraka u Lukavcu

Jučerašnja nezgoda i istjecanje amonijaka u krugu lukavačke fabrike sode nije razlog za brigu građana Tuzlanskog kantona. Prema riječima ministra prostornog uređenja i zaštite okolice Hasana Fehratovića i direktorice Zavoda za javno zdravstvo TK Maide Mulić, zbog dovođenja u vezu jučerašnje povišene koncentracije suspendovanih čestica PM2,5 i mirisa amonijaka koji se nakon istjecanja ovim područjem, o događaju je obaviještena Federalna uprava za inspekcijske poslove.

U narednom periodu Uprava bi trebala utvrditi postoji li veza između jučerašnjeg zagađenja i aktivnosti svih privrednih subjekata iz njihove nadležnosti, a koji djeluju na području Lukavca.
Kako je istakao ministar Fehratović, „stanica za mjerenje kvaliteta zraka u Lukavcu je jučer već od 12 sati počela registrirati povećanje koncentracije ovih čestica u zraku i ta koncentracija je već u 14 sati dostigla svoj maksimum od 949,4 µg/m³. Do 17 sati koncentracija je pala na 724 µg/m³ i tada je došlo do začepljenja filtera na analizatoru što je zaustavilo dalje mjerenje". Podsjećamo do istjecanja amonijaka u krugu Fabrike, prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova došlo je u 14 sati i 30 minuta.
Prema riječima direktorice Mulić, Zavod za javno zdravstvo tek je jutros obaviješten u vezi sa jučerašnjom situacijom u krugu „Sode". „U razgovoru sa ministrom zdravstva i direktorom Doma zdravlja Lukavac dobili smo informaciju da u popodnevnim satima juče nije bilo povećanog broja osoba koje su se javljale tražeći pomoć, a u potencijalnoj vezi sa pomenutom situacijom. Što se tiče aero-zagađenja, ovaj period je karakterističan po učestalom javljanju pacijenata u Tuzli i Lukavcu u vezi sa alergijskim reakcijama i bronhijalnon astmom, tako da odgovorno mogu reći da od juče nije bilo pojačanog javljanja pacijenata u vezi sa aero-zagađenjem ili situacijom u krugu Fabrike sode u Lukavcu.
Kako ističe ministar Fehratović službenici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice su u toku današnjeg dana očistili filtere u stanici za mjerenje kvaliteta zraka u Lukavcu i ona danas od 10 sati već vrši satna očitavanja kvalitete zraka. „Trenutno stanje kvalitete zraka, prema očitanju u 13 sati, prema parametrima sumpor dioksida i azot dioksida je u granicama tolerantnih vrijednosti i odgovara kvaliteti čistog ili neznatno zagađenog zraka. Koncentracija suspendovanih čestica iznosi 189,3 µg/m³ i nešto je povišena, ali je u okvirima očekivanih vrijednosti za ovo doba godine" rekao je ministar Fehratović akcentirajući da niti u Bosni i Hercegovini niti u Evropskoj uniji nisu definisane gornje granice niti referentne vrijednosti ovog parametra.
Ovim putem građanima je još jednom upućen apel da svoje kretanje vani u vremenu pojačanog zagađenja zraka svedu na minimum i da, koliko je to moguće, smanje korištenje putničkih motornih vozila.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15