Uskoro postavljanje stanice za mjerenje kvaliteta zraka u Lukavcu

 

Građani Lukavca uskoro će moći svakodnevno pratiti kvalitet zraka koji udišu. Rezultet je to današnjeg potpisivanja Sporazuma o prijenosu fiksne stanice za monitoring zraka MS-4 (Bektići) sa lokacije na Bektićima na određenu i odobrenu lokaciju u Lukavcu.

 

Potpis 01
Potpis 02

Sporazum su u postorijama Ministarstva potpisali ministar prostornog urđenja i zaštite okolice dr. sc. Zvjezdan Karadžin i pomoćnik Načelnika Općine Lukavac Zuhdija Hrvatović.
Podaci sa ove fiksne stanice bit će kontinuirano dostupni Općinskoj službi, a u skorije vrijeme, u narednoj fazi planirano je postavljanje i displeja sa podacima kako bi i građani sami direktno imali uvid u rezultate mjerenja.
„Čast mi je što sam Ministar i što mogu ispuniti želju građana Lukavca, koji žele da imaju kontrolu nad kvalitetom zraka koji udišu. Očekujem, a dobio sam i informacije da postoji spremnost da jedan displej za ove nemjene doniraju oni najveći zagađivači u Lukavcu", istakao je ministar Karadžin.
„Mjernom stanicom nećemo riješiti problem kvaliteta zraka, nego ćemo samo znati kakvi su tačno parametri zagađenja, ali mi već imamo aktivne druge projekte čijom će se realizacijom znatno doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka. Prije svega to se odnosi na toplifikaciju Lukavca, odnosno smanjenje broja individualnih ložišta", riječi su gospodina Hrvatovića.
U narednom periodu, nakon što Općina Živinice obezbijedi lokaciju, jedna od mjernih stanica će biti prebačena i u Živinice. Na taj način, kada je u pitanju aerozagađenje, kvalitet zraka će biti kontroisan u tri najugroženije općine na području Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna