Lukavac dobio trg i spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

Ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović i ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković prisustvovali su svečanosti otvaranja spomen-obilježja i trga u Ulici Žrtava genocida u Lukavcu. Događaju su prisustvovali zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti općinskog, kantonalnog i federalnog nivoa.

08082021-lukavac spomenik 2„Čast mi je izraziti zadovoljstvo što je resorno ministarstvo izdvojilo dio sredstava da sufinansira projekat izgradnje spomen obilježja. Kultura sjećanja je veoma važan segment svakog društva i svojim prisustvom Vlada TK danas ovdje iskazuje svoje poštovanje prema žrtvama i njihovim porodicama", kazao je ovom prilikom ministar Ahmetović.
Vlada Tuzlanskog kantona, učešćem od 20.000 KM putem Ministarstva za boračka pitanja dala je podršku ovom projektu. Izgradnja i uređenje spomen-obilježja i platoa koštala je 130 hiljada KM. Polovinu finansijskih sredstava izdvojila je Općina dok su ostalo finansirali Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica i Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona.08082021-lukavac spomenik„Prije nekoliko godina bila je ideja u BiH da svaki grad jednu ulicu ili trg nazove imenom žrtava genocida u Srebrenici. Radili su to na različite načine, različiti gradovi i mislim da je ovo jedan od lijepih primjera na koji način treba čuvati sjećanje na žrtve genocida", izjavio je ministar za izbjegla i raseljena lica Vlade Federacije BiH Edin Ramić.
Inicijativu da ulica dobije naziv Ulica Žrtava genocida u Srebrenici pokrenuo je Samir Gabeljić iz Lukavca prošle godine putem društvene mreže.
Iz Lukavca su u zrak pušteni bijeli golubovi kao simbol mira i poruke da se nikada nikome ne ponovi Srebrenica.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15